droogkasten condensatie

droogkasten condensatie

Traditionele condensdrogers laten vocht uit je kleding condenseren, om het vervolgens op te vangen in een condensbak of af te voeren naar het riool. Ze zijn goedkoop in aanschaf, maar niet in gebruik.

Condensdrogers zijn iets duurder dan luchtafvoerdrogers, maar ook wat zuiniger. De droogsnelheid is vergelijkbaar. Wel houden condendrogers je washok niet altijd droog.

Condensatie droogkast: niet energiezuinig
In vergelijking met een A+++ warmtepomp droogkast droog je met een condensatie droogkast niet zuinig. Een condensatie droogkast met energieklasse B verbruikt jaarlijks gemiddeld € 75,- meer energiekosten ten opzichte van een A+++ warmtepomp droogkast. Over de levensduur van het apparaat ben je met een condensatie droogkast gemiddeld € 999,- meer kwijt. Hier gebruiken we als voorbeeld een droogkast die, afhankelijk van het gebruik, gemiddeld tot 12 jaar meegaat.

Een condensatiedroogkast droogt je wasgoed snel, dankzij de hoge droogtemperatuur. Wil je een condensatiedroogkast kopen, dan ben je bij aankoop minder geld kwijt vanwege de lagere prijs, maar zal je uiteindelijk meer geld kwijt zijn aan energiekosten. Een droogkast met condensatie vangt vocht op in een reservoir, al hebben veel condensdroogkasten een condensafvoerslang die op de waterafvoer kan worden aangesloten.

Een condensatie droogkast werkt in een gesloten circuit. De afgekoelde damp uit de droogkast wordt omgezet in water, dat opgevangen wordt in een reservoir dat je zelf moet legen of het water afgevoerd wordt via een afvoerslang. Je hebt dus geen luchtafvoer naar buiten nodig, erg makkelijk te installeren, want je hebt enkel een stopcontact nodig.
De condensatiedroogkast maakt gebruik van hoge temperaturen om je wasgoed te drogen.Het voordeel van deze droogkasten is dat ze je kledij sneller drogen, maar ze zijn minder energiezuinig.

Een condensdroger vangt het vocht uit je wasgoed op in een condensbak. Wil je het vocht afvoeren met een slang, koop dan een condensdroger die je op de waterafvoer aansluit. Hiermee hoef je de condensbak niet te legen. Let er wel op dat een condens droger de minst zuinige droger is die er is. Dit komt door de hoge droogtemperatuur, wat minder goed is voor het milieu.

Het principe van de condensdroger is eigenlijk een simpele. Warme lucht kan meer vocht opnemen dan koele lucht. Door warme lucht in de trommel te blazen terwijl je natte was rondgewerveld wordt, neemt de lucht het vocht uit je was op. Echter, dit vocht moet wel afgevoerd worden. Veel wasdrogers maken gebruik van een afvoerslang, waarbij vochtige lucht naar buiten wordt geleid. In een condensdroger wordt het vocht uit de lucht gehaald in een speciale condensbak, waar het neerslaat en verzamelt.

Je condensbak moet je regelmatig legen om te voorkomen dat hij vol raakt en je droger minder efficiënt gaat werken. Een groot voordeel van een condensdroger is zijn snelle werking. Dit maakt een condensdroger bij uitstek geschikt voor grote gezinnen met een aantal kinderen waar wassen soms een bijna continu proces lijkt. Als je een geschikte wasdroger zoekt, zou je kunnen kijken naar vermogen en trommelinhoud. Met een grote trommelinhoud kun je bijvoorbeeld efficiënt beddengoed drogen en soms zelfs hele dekbedden.

Vergeleken met drogen aan de buitenlucht of andere soorten wasdrogers, kan een condensdroger wat energiegebruik betreft misschien iets meer kosten. Je kunt veel besparen door de trommel goed te laden, door het juiste droogprogramma te gebruiken.