Was - droogcombinaties

Was - droogcombinaties

Woon je niet zo groot of heb je gewoonweg geen ruimte voor een aparte wasmachine en droogkast? Met een was-droogcombinatie haal je een wasmachine en droger in 1 in huis, dus bespaar je ruimte. Is je vuile wasgoed gewassen, dan wordt dit automatisch gedroogd in dezelfde machine, zonder dat je eerst het wasgoed uit de machine dient te halen. Let er wel op dat een was-droogcombinatie altijd een groter laadvermogen voor wassen dan voor drogen heeft. Wil je de schone was dus automatisch laten drogen zonder dat je eerst wasgoed uit de machine hoeft te halen, dan kan je geen volle trommel wassen.

Een wasdroogcombinatie is een apparaat dat het wasgoed zowel kan wassen als drogen. Je kunt er een apart wasprogramma en droogprogramma mee draaien, maar je kunt de programma’s ook combineren in een wasdroogprogramma, vaak het non-stop programma genoemd. Je was komt dan gewassen én gedroogd uit de machine.

Wil je het liefst een wasmachine en droger maar heb je beperkt de ruimte? Dan kan een was- droogcombinatie de uitkomst bieden. Met een was- droogcombinatie beschik je namelijk over een wasmachine én een wasdroger in één. Hiermee bespaar je dus de helft ruimte en krijg je toch hetzelfde resultaat terug namelijk schone én droge kleren. Een bijkomend voordeel van een was- droogcombinatie is dat je ook geen ruimte in huis (of tuin) nodig hebt om de was te drogen te hangen. Een kind kan de was doen! Maar om dat wel zo veilig mogelijk te houden hebben de meeste was- droogcombi's een kinderslot.

Je kunt de machine gebruiken om alleen te wassen, drogen of om een gecombineerd was-droogprogramma uit te voeren. In één was-droogprogramma is het mogelijk om de helft tot 75 procent van de was ook direct te drogen, zodat je de was na de wasbeurt voor een groot deel meteen droog hebt. De was-droogcombinatie biedt een uitkomst voor kleine huishoudens en is dan ook bijzonder geschikt voor studentenhuizen, studio’s, kleine appartementen en alleenstaanden. Het grote voordeel is dat jij niet een droger én een wasmachine hoeft aan te schaffen, maar je deze allebei in één hebt met dezelfde machine.

Houd er rekening mee dat je mínder wasgoed kunt drogen dan je kunt wassen. Het vulgewicht voor drogen is slechts 50% - 75% van het maximale vulgewicht. Dat betekent dat je na het wassen en voor het drogen wasgoed uit de machine moet halen. Of dat je minder wasgoed in de trommel stopt. Dat is minder gunstig voor het energieverbruik en waarschijnlijk wordt de was minder goed schoon.

Voordelen van een wasdroogcombinatie

Minder ruimte nodig
Als je wilt wassen én drogen met een machine, dan bespaart een wasdroogcombinatie uiteraard ruimte ten opzichte van een aparte wasmachine en wasdroger. De breedte van een voorlader is 60 cm, de hoogte rond de 85 cm. De diepte van de machine kan verschillen tussen 55 en 70 cm, afhankelijk van de capaciteit van de trommel.

Minder handelingen
Kies je voor het non-stop wasdroogprogramma, dan hoef je niet aan de natte, gewassen was te denken. En je hoeft het wasgoed niet van de wasmachine in de droger te stoppen. Dit geldt niet als je méér wasgoed wilt wassen dan de vulcapaciteit van het drogen. Dan zul je tussendoor wel wasgoed uit de machine moeten halen.

Geen condensbak legen
Omdat een wasdroogcombinatie voor het wassen aangesloten is op de waterafvoer, wordt het condenswater ook direct afgevoerd. Wasdroogcombinaties hebben dus geen condensbak.

Geen pluizenfilters schoonmaken
Een wasdroogcombinatie heeft geen pluizenfilters zoals een wasdroger. Het pluis wordt met de wasbeurt weggespoeld. In feite kun je een wasdroogcombinatie als een wasmachine onderhouden. Check de gebruiksaanwijzing van de machine. 

Nadelen van een wasdroogcombinatie

Het duurt enorm lang
Het drogen duurt bij een wasdroogcombinatie enorm lang. Dat geldt voor zowel het droogprogramma als het wasdroogprogramma. Een wasdroger droogt de was in zo’n 2 uur, een wasdroogcombinatie doet daar bijna twee keer zo lang over. Vooral het wasdroogprogramma duurt een eeuwigheid; gemiddeld zo’n 7 uur! (katoenwas 40 graden en kastdroog). De verschillen zijn groot, van 4 tot 10 uur.

Gekreukt wasgoed
De trommel van een wasdroogcombinatie is een stuk kleiner dan van een gewone wasdroger. Dat zorgt ervoor dat het wasgoed minder ruimte heeft om te drogen, wat resulteert in gekreukte was.

Minder zuinig met water en energie
Een wasdroogcombinatie verbruikt naast het waswater ook water om de condensor mee te koelen of schoon te spoelen. Een gewone wasdroger verbruikt geen water. Daarom verbruikt een wasdroogcombinatie méér water voor een droogbeurt of wasdroogbeurt.

Wasdroogcombinaties verbruiken ook meer energie dan een gewone wasdroger. Waarschijnlijk omdat wasdroogcombinaties geen gebruik maken van een (efficiënte) warmtepomp.

Je kan kiezen uit was- droogcombinaties van topmerken zoals AEG, Samsung, LGMiele, Siemens, Whirlpool en Bosch. Maar ook met een kleiner budget kun je uiteraard hier terecht. Met een combi machine van bijvoorbeeld Indesit of BEKO wordt je was ook keurig gewassen en gedroogd. Alle was- droogcombinaties zijn energiezuinig met een energieklasse van A tot B. Kijk ook eens naar de capaciteit van je nieuwe was- droogcombi. Dit kan variëren van 6 tot wel 12 kilo wasgoed. Afhankelijk van hoeveel je wast en droogt kun je kiezen voor een grotere of kleinere vulcapaciteit.